ANKARA ARMUDU
Üstün meyve kalitesi ve uzun süre depolanabilmesi nedeniyle çok eski zamanlardan beri armut üreticilerinin dikkatini çeken yerli, standart, kışlık çeşitlerimizden birisidir. Armudun gen merkezlerinden biri olan ülkemizde, Ankara armudunun dışında yazlık, kışlık, standart ya da yöresel 600 üzerinde çeşidi bulunur. Hem ağaç miktarı hem de üretim bakımından ön sıralarda bulunan Ankara, Bursa ilinden sonra ülkemizin en büyük armut üreticisi konumundadır.
Bir ılıman iklim bitkisi olan armut ülkemizin bütün tarım bölgelerinde yetiştirilir. İlin bütün ilçelerinde armut tarımı yapılmasına karşın toplam ağaç varlığı ve üretimin büyük kısmını karşılaması yönünden Çubuk, Kızılcahamam, Nallıhan, Kalecik, Güdül, Ayaş ve Kazan bu meyve türünün yetiştirildiği temel ilçelerdir. Bu ilçelerden Çubuk toplam üretimin yaklaşık 1/3 kadarını karşılar.
Ankara ilinde yetiştirilen başlıca armut çeşidi Ankara Armudu’dur. En fazla üretildiği bölge, içinde Ankara ilinin yer aldığı orta Kuzey tarım bölgesidir. Bölgenin armut üretiminin yarısını bu çeşit oluşturur.
Kaynağını büyük olasılıkla Ankara ili olduğu öne sürülen Ankara armudu meyvecilik yönünden kısmen olumsuz çevre koşullarına sahip olan Orta Anadolu Bölgesi’ne iyi uyum göstermektedir.