ANKARA MUTFAĞI
	Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu.
	ANKARA YEMEKLERİ 
	ÇORBALAR: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası
	ET YEMEKLERİ : Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer.
	PİLAVLAR : Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı.
	KÖFTELER: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte.
	DOLMALAR: Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması.
	BÖREKLER- ÇÖREKLER: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı.
	YEMEKLER: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç.
	HAMUR İŞİ YEMEKLER: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği.
	TATLILAR - KOMPOSTOLAR: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı.
	EKMEKLER: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.
	 
	MUTFAK MALZEMELERİ
	Aşhane- ayşene : Mutfak
	Bağa : İki kulplu bir çeşit kahve tepsisi
	Bandil : Küçük testi
	Bardak : Toprak testi
	Beden : Bakır sahan
	Bodiç : Küçük testi
	Boduç : Fıçı
	Boğ : Sofra bezi
	Bulgulu Senek : Toprak testi
	Caba : Toprak tencere
	Cağa : Deri ve bezden yapılan büyük torba
	Çatura : Ağaç su testisi
	Çente : Çinko sahan ve tas kapağı
	Çork : Ocak
	Çalpak-hatun : Büyük yayık
	Çamçak : Tahta maşrapa
	Çekel : Küçük nacak
	Çomça : Büyük ağaç kepçe
	Çömçü : Toprak ibrik
	Dövce : Havan
	Eğri : Bıçak
	Eysereni Şiran : Hamur kazıma aleti
	Enge : Küçük bıçak
	Ersin : Demirden hamur kazıma aleti
	Gelder : Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı
	Gırgırı : Ağzı dar testi
	Gölek : Yağ kutusu
	Haranı : İki kulplu küçük kazan
	Hereni : Büyük tencere
	İlistir : Kevgir
	Kaşıkla : küçük testi
	Mengel : Bakraç
	Oklaç-oklagaç : Oklava
	Pişirgeç : Tahtadan yufka çevirme aleti
	Sergen : Tavanlara yakın konulan raf
	Susak : Ağaç maşrapa
	Sapsak : Bakır, teneke, çini yada çinkodan yapılmış su kabı
	Sitil : Bakırdan saplı şekerlik
	Tahar : Ağzı geniş kulpsuz kap
	Tandır : Küçük fırın
	Terek : Raf
	Tıngır : Tepsi
	Yangı : Kulplu küçük kap
	Yaslahaç : Halur açma tahtası
	Yunak : İçinde bir şey yıkanan kap
	 
	Kaynak: Ankara Valiliği- http://www.ankarakulubu.org.tr