ANKARA MUTFAĞI
Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu.
ANKARA YEMEKLERİ
ÇORBALAR: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası
ET YEMEKLERİ : Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer.
PİLAVLAR : Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı.
KÖFTELER: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte.
DOLMALAR: Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması.
BÖREKLER- ÇÖREKLER: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı.
YEMEKLER: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç.
HAMUR İŞİ YEMEKLER: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği.
TATLILAR - KOMPOSTOLAR: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı.
EKMEKLER: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.
MUTFAK MALZEMELERİ
Aşhane- ayşene : Mutfak
Bağa : İki kulplu bir çeşit kahve tepsisi
Bandil : Küçük testi
Bardak : Toprak testi
Beden : Bakır sahan
Bodiç : Küçük testi
Boduç : Fıçı
Boğ : Sofra bezi
Bulgulu Senek : Toprak testi
Caba : Toprak tencere
Cağa : Deri ve bezden yapılan büyük torba
Çatura : Ağaç su testisi
Çente : Çinko sahan ve tas kapağı
Çork : Ocak
Çalpak-hatun : Büyük yayık
Çamçak : Tahta maşrapa
Çekel : Küçük nacak
Çomça : Büyük ağaç kepçe
Çömçü : Toprak ibrik
Dövce : Havan
Eğri : Bıçak
Eysereni Şiran : Hamur kazıma aleti
Enge : Küçük bıçak
Ersin : Demirden hamur kazıma aleti
Gelder : Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı
Gırgırı : Ağzı dar testi
Gölek : Yağ kutusu
Haranı : İki kulplu küçük kazan
Hereni : Büyük tencere
İlistir : Kevgir
Kaşıkla : küçük testi
Mengel : Bakraç
Oklaç-oklagaç : Oklava
Pişirgeç : Tahtadan yufka çevirme aleti
Sergen : Tavanlara yakın konulan raf
Susak : Ağaç maşrapa
Sapsak : Bakır, teneke, çini yada çinkodan yapılmış su kabı
Sitil : Bakırdan saplı şekerlik
Tahar : Ağzı geniş kulpsuz kap
Tandır : Küçük fırın
Terek : Raf
Tıngır : Tepsi
Yangı : Kulplu küçük kap
Yaslahaç : Halur açma tahtası
Yunak : İçinde bir şey yıkanan kap
Kaynak: Ankara Valiliği- http://www.ankarakulubu.org.tr